top of page

1972 - 1973

prisma regenboogLOGOgloed.jpg

2022 - 2023

De achterkant van de maan: een betere metafoor voor het onzichtbare en het ongrijpbare in het leven, voor de donkere kant ervan, is nauwelijks denkbaar. Kunstenaars gebruiken dit symbolische beeld dan ook al decennialang - maar wellicht niemand zo invloedrijk en instant herkenbaar, tot hiertoe, als de band Pink Floyd met hun klassieker “Dark Side of the Moon”. 

 

Voor Floyd was dit baanbrekende conceptalbum een recital van de donkere aspecten aan het bestaan: sterfelijkheid, mentale aandoeningen, traumatische ervaringen, existentiële pijn - of zoals tekstschrijver Roger Waters het in 1994 zelf verwoordde: “met de regel ‘I will see you on the dark side of the moon’ spreek ik de luisteraar rechtstreeks aan, en probeer ik te zeggen: ik wéét dat je dit soort donkere, destructieve gevoelens en gedachten en impulsen en ervaringen hebt - want ik heb die óók.

En zo ontmoeten we elkaar…”

Foto NASA's Scientific Visualization.png

foto: NASA (simulatie)

Het album verscheen op 24 maart 1973, en is sindsdien een eclatant succes - met tot hiertoe meer dan 45 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, en maar liefst 937 weken onafgebroken in de USA-Billboard 200. Het transformeerde Pink Floyd ook van de oorspronkelijke, psychedelisch-experimentele eerste incarnatie tot de band die solide songs wist neer te pennen, en deze te brengen als één integraal geheel - zowel op plaat als op het podium.

 

Dark Side of the Moon” werd volledig opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios, van mei 1972 tot januari 1973; maar de band toerde met het materiaal al eerder. Fans zagen de première “Dark Side of the Moon: A Piece for Assorted Lunatics” al op 20 januari 1972; en gedurende de ganse tournee dat jaar reeds werden stukken van het album gespeeld. Wat van 2022 het perfécte jaar maakt voor Floyd MATTERS om dit werkelijk kolossale album te vieren! 

 

“There is no dark side of the moon, really. Matter of fact: it’s all dark.

The only thing that makes it look light is the sun.”

(Gerry O’Driscoll, portier Abbey Road Studios)


“DARK SIDE OF THE MOON: 50 Years of Any Colour
You Like!”
is beschikbaar voor 2022 en 2023, en is te boeken als zowel indoor- als outdoorconcert.

Voorwaarden & beschikbaarheid op aanvraag 

(via de "CONTACT"-pagina op de website)

"Great Gig in the Sky" in De Roma, 2017 

bottom of page